Pszichodiagnosztikáról általában

 

Mi az a pszichodiagnosztika?

Pszichodiagnosztikai vizsgálatra abban az esetben kerül sor, ha egy személy viselkedésében és/vagy érzelmi életében olyan változások állnak be, melyek felhívják a figyelmet valamilyen lelki eredetű zavarra. Pszichodiagnosztika során a zavar természetét tudjuk pontosítani, tisztázni.

Klinikai kérdés

A pszichiáter szakorvos a tapasztalt tünetek alapján klinikai kérdést fogalmaz meg a klinikai szakpszichológus felé, amely kérdés a lelki zavart mutató személy funkcionálásának szintjére, betegségének megértésére, az egyén gyengeségeinek és erősségeinek értékelésére vonatkozhat.

Miért van szükség pszichodiagnosztikára?

A lehető legpontosabb diagnózisalkotás a legmegfelelőbb intervenció választását teszi lehetővé a pszichés problémákkal küzdő személy számára. Ahhoz, hogy megfelelő beavatkozást tudjunk választani, meg kell ítélnünk a páciens pszichopatológiai tüneteit és beilleszkedési zavarának szintjét. Meglehetősen nehéz feladat a pszichés normalitás/abnormalitás megítélése, differenciálása. Ebben a nehéz döntésben van segítségünkre a pszichodiagnosztika eszköztára.

A pszichodiagnosztika folyamata

Pszichodiagnosztika során a szakorvos által feltett klinikai kérdésre igyekszünk válaszolni. Első lépésben mindig egy első beszélgetésre (első interjú) kerül sor, amely után a klinikai szakpszichológus kiválasztja a megfelelő teszteket. A tesztek kiválasztását az interjún kapott információk és a klinikai kérdés alapján tesszük meg. Léteznek papír-ceruza tesztek (kérdőívek), strukturált diagnosztikai interjúk, teljesítménytesztek (mint amilyen pl. az IQ teszt) és ún. projektív tesztek (pl. Rorschach teszt). Az alkalmazni kívánt eszközök típusa és száma alapján egy diagnosztikai folyamat 1-5 alkalmat is igénybe vehet.

A pszichológiai vélemény tartalma

A részletes pszichológiai vélemény a beutaló klinikai kérdéstől függően olyan információkat, javaslatokat, prognosztikai és diagnosztikai megfontolásokat tartalmaz, melyek a teljes klinikai kép tükrében jelentősen befolyásolják a segítő beavatkozást. A tartalmát a klinikai szakpszichológus úgy igyekszik megfogalmazni, hogy egyértelmű választ adjon a klinikai kérdésre és diagnózis, valamint kezeléssel kapcsolatos javaslatokat is tegyen a beutaló szakorvosnak.

Share this page